Ekmek yazıcının kartuşunda
Hayvanların canına kıymadan, her karış toprağı ekmeden, hiç israf etmeden bedenininiz tam da ihtiyaç duyduğu yiyeceği üretmek 3 boyutlu yazıcılarla mümkün olabilecek. Ama tokluk için lezzetten vazgeçer miydiniz?
3D yazıcılar dünyada
açlığı bitirebilir mi?
Geçen
yüzyılın ‘fütüristik’ filmlerinin yarattığı ‘geleceğin dünyasında’elbette
insanların yedikleri içtikleri de adamakıllı değişmiş olurdu. Ülkemizde de çok
sevilen “Jetgiller” (Jetsons) çizgi dizisinde yiyecekler küçük birer draje
şeklindeki hapa dönüşmüştü veya mikrodalga fırın benzeri “Yemek Sentezcisinde”
pişerdi. “Uzay Yolu” serisinde Kaptan Kirk, Mr. Spock ve arkadaşlarını bugünkü
yiyecek-içecek otomatlarına benzer “Gıda Çoğaltıcı” (Food Replicator)
makinesinden alınırdı. “Geleceğe Dönüş 2”(Back to the Future) filminde, 2015
yılında yaşayan aileler, yemeklerini birkaç kaç büyüten fırınlar kullanırdı. Kurabiye
boyutundaki hamur mikrodalgaya atılır, birkaç saniye sonra 40 santimetre
çapında dev bir pizzayı afiyetle mideye indirilirdi…
Aradan
yarım yüzyıl bile geçmeden, o zamanlar kimilerinin gülünç bulduğu öngörülerinde
senaristlerin büyük ölçüde haklı çıkması hem hayret verici hem ürkütücü. Çünkü yakın
bir gelecekte alacağımız yiyecek içeceğin alışageldiğimiz şekil tat ve kokuda
olmayacağına dair işaretler güçleniyor. Dünya nüfusu büyük hızla artar, küresel
iklim değişikliğinin etkisiyle gıda üretimi büyük krize girerken, bilim
insanları gıda çeşitliliğini sağlamak ve alternatif gıda üretimi yöntemleri için
büyük çaba sarf ediyor. BM Gıda Programı FAO, geçen ay protein ihtiyacının
karşılanması için kırmızı et yerine “daha fazla böcek yiyin” dedi örneğin.
Aynı
günlerde NASA, SMRC adlı 3 boyutlu
yazıcı firmasına 6 ay için 125 bin dolar ödenek çıkararak, dikkatlerin, bir
anda bu alana kaymasına neden oldu. Gıda tozları ve konsantre gıda özleri
kullanarak 3 boyutlu işlenmiş gıdaları elde etmeye çalışan SMRC, bir süre önce
“pizza basmaya” çok yakın olduğunu açıklamıştı. NASA bu araştırmanın sonucunda en
geçte Mars’a gidecek astronotların ‘kumanyasını’ hazır etmeyi umut ediyor.
SMRC’nin yazıcısı NASA’ya hem uzay aracında yer kazandıracak hem de
astronotların her birinin fiziksel ihtiyaçlarına ve zevklerine uygun yiyecek
üretmesini sağlayacak. Elbette, uzaya ilişkin her türlü yeni teknoloji gibi bu
yazıcılar da günlük yaşamda yerini bulacak.
Çok da uzak olmaya bir gelecekte istenilen
malzemeyle, gerekli kalori, protein ve vitaminlere sahip, ideal ısı ve miktarda
yemekleri üretip sunan bu “gıda yazıcıları” mutfakların başköşesine
yerleşebilir.
ABD Başkanı Barack Obama’nın
“geleceğin sanayi devrimini yaratacak” dediği 3 boyutlu yazıcılar, en uçuk
senaristin bile aklından geçmeyen çok becerikli cihazlar. Aslında çalışma
prensipleri iki boyutlu yazıcılardan pek farklı değil; yalnızca satır satır
değil katman katman ilerliyorlar. AutoCAT gibi mühendis programlarında
hazırlanmış, enine ince ince dilimlenmiş üç boyutlu nesne çizimlerini milimetre
sapmadan hayata geçiriyorlar. Kartuşları da mürekkep veya toner değil çeşitli
malzemeyle dolu. Türkiye’de bu alanda hizmet vermeye başlayan 20 kadar firmanın
elindeki yazıcıların çoğu plastik malzeme kullanıyor. Ama dünyada metal ve kum
malzeme kullanımı da hızla artıyor.
Gıda baskısı ise henüz emekleme
aşamasında. Araştırmacılar somut sonuçlara yeni yeni ulaşmaya başladı. Modern
Meadow (Modern Çayır) adlı Amerikan şirketi kök hücreler kullanarak üç boyutlu
yazıcılarda et üretmek için epey yol aldı. ABD’nin Cornwell Üniversitesi “FabApp” ardını verdiği sıvı gıda kartuşlu bir 3d
yazıcı geliştirdi, onunla kurabiye ve pasta bile yaptı. İngiltere’nin Loughborough
Üniversitesi uzmanları geliştirdikleri üç boyutlu yazıcı ile çikolata imal
ettiler. Hollanda’nın ünlü araştırma merkezi TNO, bu yazıcılardan
kullanılabilecek malzemelerin sayısını artırmak için çaba sarfediyor. TNO’nun
mönüsünde deniz yosunları, edeniz mercimeği, yabani bakla, yabani pancar, çimen
ve böcekler var.
SMRC Kurucusu Anjan Contractor ise daha farklı
düşünüyor. Contractor, hayata geçirilecek bu projenin aynı zamanda Dünya
üzerindeki açlık problemine de kökten bir çözüm olacağı görüşünde. Dünya
nüfusunun gelecekte bir gün 12 milyara çıkacağını ve doğal kaynakların bu
nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalacağını belirten Anjan
Contractor, 'Birçok ekonomist ile birlikte ben de mevcut yemek sisteminin
gelecekteki 12 milyarlık bir Dünya nüfusuna yetmeyeceğini düşünüyorum. Bu
yüzden er ya da geç yemek algımızı değiştirmek zorundayız.' şeklinde
konuştu.
Evrensel bir yemek sistemi oluşturacak bu
projenin hayata geçirildiği taktirde 'geleneksel mutfak' tanımının da tarihe
karışacağı düşünülüyor.
Akşam
yemeğiniz için kullandığınız etin, hiçbir hayvan öldürülmeden üretildiğini
düşünün. ABD'li bir şirket üç boyutlu yazıcılarla yapay et üretmeyi planlıyor.
Belki de gelecekte bir tuşa basarak etiniz bilgisayar yazıcınızdan çıkacak.
ABD
merkezli yeni bir şirket olan Modern Meadow (Modern Çayır) üç boyutlu yazıcılar
kullanarak yapay et üretmeye hazırlanıyor.
Silikon
Vadisi'nin önde gelen yatırımcılarından, Paypal'ın kurucularından ve Facebook'a
ilk dönemlerde yatırım yapan isimlerden Peter Thiel, bu şirkete de 350 bin
dolar yatırım yaptı. Baba-oğul Gabor ve Andras Forgacs tarafından kurulan
şirket, üç boyutlu yazıcı teknolojisine yeni bir boyut kazandırmak istiyor.
Üç
boyutlu yazım, dijital modeller kullanılarak katı nesnelerin üretilmesine
verilen ad. Bu teknikte nesne küçük damlalar halinde art arda, katman katman
yerleştirilerek üretiliyor. Son 10 yıldır kullanılan bu teknikle şimdiden
mücevherler, oyuncaklar, mobilyalar, arabalar, hatta son zamanlarda silah
parçaları bile üretiliyor.
Bazı
araştırmacılar çikolata gibi gıda maddelerini üretmeyi de başardı. Ancak
Missouri Üniversitesi'nden Prof Gabor Forgacs bio-yazıcı tekniğiyle, canlı bir
yaratığın bir parçasını üretmenin, çikolata üretmekten çok daha zor olduğunu
belirtti. Forgacs "Biz canlı malzeme basıyoruz -- hücreler biz onları
yazdırırken canlı haldeler" dedi. Doku baskısı yapmanın yepyeni bir aşama
olduğunu belirten Forgacs, ekibiyle beraber şimdiden bir prototip üretmeyi
başardıklarını ancak bunun henüz tüketime uygun hale gelmediğini ifade etti.
Biyomühendislik
ürünü etin yapımında ilk adım, bilim adamlarının biyopsi adı verilen yöntemle
hayvanlardan kök hücre ve başka özel hücreler alınması. Kök hücreler
kendilerini birçok kez yeniden üretebiliyor, özel işlevli hücrelere
dönüşebiliyor. Bu hücreler gerekli miktarda çoğaltıldıktan sonra bio-kartuşlara
yerleştiriliyorlar. Dolayısıyla bio-yazıcının kartuşlarında geleneksel mürekkep
ya da plastik malzeme değil de, binlerce canlı hücreden oluşan bir biyo-mürekkep
bulunuyor. İstenen biçimde "yazdırılan" biyomürekkebin parçaları
doğal olarak birleşiyor ve canlı doku oluşuyor.
Bu
yöntem, bio-yazıcıları yapay organ üretiminde kullanma çabalarıyla benzeşiyor. Deneyler
şimdiye dek yalnızca hayvanlar üzerinde yapıldı.
Profesör
Forgacs'ın kurduğu bir diğer şirket, Organovo, 2010 yılında tek bir kişiden
alınan hücrelerle işler durumda kan damarları "yazdırmayı"
başarmıştı. Tabii bu teknik insanlar için kullanılmadan önce geliştirilmeye
muhtaç durumda. Ancak gelecekte mezbaha korkusu olmadan yaşayacak inek
sayısının artması, pekala mümkün.
Yorumlar
Yorum Gönder