2014 ve sonrasının trendleri

Sanattan seyahate, eğitimden finansa 15 farklı alanda günümüz trendlerinin yakın geleceğini ve sonrasını mı merak ediyorsunuz? Bazıları bilim kurgu gibi gelse de, olmaz demeyin, bugün kullandığımız birçok teknolojiyi birkaç sene öncesine kadar hayal dahi edemediğimizi hatırlayın.

Her geçen dakika hızını artıran teknoloji, insan hayatını kolaylaştırırken öngörülemezliği de beraberinde getiriyor. Dünyada kendini, belli başlı alanlarda, bilimsel, toplumsal ve kültürel değişikliklere dayanarak, kısa ve uzun vadede olası değişimleri tahmin etmeye adamış şirketlerin sayısının hayli fazlalaşması da bu durumun bir göstergesi. Bu şirketlerden biri olan New York merkezli Sparks and Honey. S&H  15 farklı alanda bugünün, yarının ve geleceğin trendlerini belirlemiş... 


Resim sanatı


Şimdi
Yeni estetik
Dijital kültür, resim sanatını hâkimiyeti altına aldı. Bilgisayar estetiği adeta fetiş haline geldi. Yeni estetik, sanal ile gerçeğin kesişim noktasında bir yerlerde kök salıyor. Resim ve tasarım dünyasında enerjinin çoğu teknoloji görselliği için harcanıyor.

Sıradaki
Biyoizm
Mikrobiyolojideki inovasyonlar, bilim insanlarını, “doğayı kanvas olarak kullanan sanatçılar” haline getirdi. “Yaşayan sanat” denen bu akım, mikroorganizmaların güzelliğini yakalıyor, onları resimlerinde “estetik unsur” olarak kullanıyor.

Gelecekte
Verilere tercüman olan sanatçılar
Robotların, karmaşık matematiksel ve mekanik süreçlerin hüküm süreceği gelecekte, resim ve tasarım sanatçısı, ister istemez birer veri uzmanı haline gelecek. Sanatçı verileri girecek, resim veya tasarım robotların elinde “ete kemiği” bürünecek.



Güzellik


Şimdi
Mikrobik güzellik
Bakteri ve mikropların dünyasına ilişkin fotoğraf ve grafik çalışmaları son dönemde iyice arttı. “Mikrobik güzellik” kitlesel pazarda hayli popüler hale geldi. Bakteri dünyasına ve insan vücuduna ilişkin yeni çalışmalar ilgi görecek.

Sıradaki
Bırak kameran yapsın
Instagram ve efekt verilmiş fotoğraf paylaşımı sağlayan diğer sosyal paylaşım siteleri bir çeşit “amatör mükemmellik” kültürü oluşturdu. Kullanıcıya benzer özellikleri hazır sunan fotoğraf makineleri, mobil cihazlara ve diğer yeniliklere hazır olun.

Gelecekte
Evde plastik cerrahi
Fiziksel güzelliğe erişmek gelecekte çok kolay olacak. Lazerli epilasyon ve “peeling” cihazları gibi kozmetik teknolojileri daha da yaygınlaşacak. Yeni cihazlar hem kolaylıkla satın alınabilir hem de yardımsız kullanılabilir olacak.


Kitap


Şimdi
Yayıncı-yazar çağı
E-kitap yayıncılığının kolaylaşması sayesinde yayınevlerinin kapısına uğramadan ün kazanan, hatta çok satan e-kitap listelerinde üst basamaklara tırmanan yazarların sayısı artıyor. Yayınevleri şimdi onların peşinde…

Sıradaki
Yorumcu düzeltmeli kitaplar
Okuyucu okuduğu kitabın parçası olacak. E-kitapların okuyucu ile anlık etkileşime izin veren doğası sayesinde, yazarlar ve yayıncılar, gerekirse gelen eleştiriler doğrultusunda, kitaplarının anlatım ve üsluplarını değiştirebilecekler.

Gelecekte
Kâğıda dijital oyuncaklar
Kâğıda baskı kitaplar gelecekte de varlıklarını koruyacak ama dijitalleşmeden paylarını alacaklar. Geleceğin kitabı, değişik punto ve kâğıt renklerinde okuma alternatifi bile verebilir olacak. Dijital sensörlü kitap ayraçları ise okuyucuya nerede kaldığını söyleyecek.


Tasarım


Şimdi
Dijital maddileşti
Dijital ürünler de somut ürünler haline geldi. Kulaklık kültürünün patlamasıyla, daha fazla marka ve tasarımcı, dijital yaşam biçimini somut hale getiren ürünlere yöneldi. Eski ve yeniyi, analogla dijitali birleştiren cihazlara ilgi büyük.

Sıradaki
3D yazıcı devrimi
Üç boyutlu yazıcı teknolojisi perakendende devrim yaratacak. Çünkü üretici sadece tasarıma odaklanacak, mağazalar ürünü müşterinin isteğine göre şekillendirip 3D yazıcıdan çıkartacak. Nakliyenin de, Çin’den ithalatın da kökünü kazıyacak bu teknoloji, fabrikanın da sonu olacak.

Gelecekte
Dönüştürülebilir tasarım
Dijital olarak yapılabilecekler tasarımcılara heyecan veriyor. Mesela bir dokunuşta deseni veya manzarası değişen dijital duvar kâğıtları ve ev eşyaları geliştirilmeyi bekliyor. Değiştirilebilir ve dönüştürülebilir estetik, sanal dünyayı gerçeğe taşıyacak.


Eğitim


Şimdi
Teknolojik uçurum
Okullarda bilgisayara erişim, eğitim kalitesini belirleyen en önemli faktör oldu. Türkiye’de her öğrenciye tablet bilgisayar edindirmeyi öngören ‘Fatih’ projesi henüz pilot aşamasında. Dünyada da benzer projeler var. Ucuz tabletler bu uçuruma çare olabilir.

Sıradaki
Dijital eğitim
Teknoloji, bazı ülkelerde eğitimde devrimsel sonuçlara yol açtı. Her öğrenciye açık online dersler, eğitimde standartlaşmayı sağlıyor. Özel yazılımlar ve akıllı tahtalar, eğitimi daha ilginç ve eğlenceli kılıyor. Sırada bu teknolojiyi her öğrenciye ulaştırmak var.

Gelecekte
Değişken ölçekli üniversiteler
Üniversiteler değişen teknolojiler ve toplumsal taleplere göre kabuk değiştirecek. Örgün eğitimin yanında online eğitim de artacak. Gelecekte üniversiteler fakülte ve bölümlerini talebe göre artırıp azaltacak, harçlarını talebe göre ayarlayacak.


Moda


Şimdi
Büyülü aynalar
Alışverişi eziyet olmaktan çıkaran “akıllı aynalar” giderek yaygınlaşıyor. RFID sensörleriyle müşterinin bedenini tanıyıp uygun elbiseyi sanal olarak üzerinde gösteren bu cihazlar tek hareketle sanal elbisenin rengini de değiştirebiliyor.

Sıradaki
Mağazada sanal terzi
Üç boyutlu yazıcı ve lazerli kesme teknolojileri, hazır giyim markalarına, müşterinin bedenine özel “terzi işi” kıyafetler sunmasını sağlayacak. Markalar kumaş desen ve tasarımları belirleyecek, perakendeci bunları müşteriye özel hale getirecek.

Gelecekte
Görünmezlik pelerini
Doğadaki canlıların davranışlarını inceleyerek insanların sorunlarını çözmeye çalışan bilim insanları, balık derisinin çalışma prensiplerinden yola çıkarak, “görünmezlik pelerini” geliştirmeye çok yaklaştı.


Finans

Şimdi
Yamalı uluslar
Kriz, dünyada iş dünyasını yamalı bohçaya çevirdi. İşten çıkarmalar kariyerleri altüst etti, tek kişilik girişimleri patlattı, yeni toplumsal sınıfları ortaya çıkardı. Mal ve hizmet üretenler kadar finans dünyası da değişen topluma uygun çözümler getirmek zorunda.

Sıradaki
Takas ekonomisine dönüş
Kriz ekonomisi, istihdamın büyümesinde yavaşlama ve yaygın internet erişimi, paranın rafa kalktığı, paylaşma ve takasa dayalı bir ekonomiyi tekrar canlandıracak. Gönüllü kuruluşlar kadar ticari kuruluşların da bu alana yatırım yapması bekleniyor.

Gelecekte
Sanal ürün ticareti
Sosyal platformlarda sonu “ville” veya “city” diye biten oyunlar, dünyayı sanal para ve sanal ürün ticaretiyle tanıştırdı. Gelecekte bu tür dijital ürünlerin, sanal paralarla değiş tokuş edileceği online pazarların sayısında patlama yaşanabilir.

Gıda


Şimdi
Otomat 2.0
Yiyecek otomatları artık sadece para atıp bisküvi ve çikolata alabileceğiniz “abur cubur makineleri” değil. Batı’da yeni yiyecek otomatları birer “robot aşçı” oldular. Bu otomatlar bilinen yiyecekler kadar uzak diyarların tatlarını da sunuyor.

Sıradaki
GDO savaşları
Genetiği ile oynanmış yiyeceklere uyarıcı etiket takılması talepleri daha da yükselecek. Sırada ayrıca gıdaların bozulmasının engellenmesi için güve ve sineklerin genetiğinin değiştirilmesi çalışmaları da var. Çevreciler “doğa ile oynamayın” diyor.

Gelecekte
Merdiven altı kola
New York’ta, aşırı kalorili yiyecek ve içeceklere getirilen sınırlamalar gelecekte bütün dünyada yaygınlaşabilir. Belki de bir gün gazetelerde, merdiven altı mekânlarda hamburger yiyip kola içtiği için tutuklananların gözü bantlı fotoğraflarını göreceğiz.

İnternet kültürü
 

Şimdi
“Meme” kültürü
Fotoğraf, video veya kelime, cümle kalıpları ve bazen paragraflar şeklindeki yazılı kavramlar olan internet meme’leri (mem okunur) hızla yayılıyor. İnternette belirli bir konuda popüler olmuş ve sürekli paylaşılan bu ögeler anlamsız görünse de geniş kitlelerce biliniyor ve gerçek yaşama ilham oluyor.

Sıradaki
Zahmetsiz içerik
İnternet büyüdükçe ve genişledikçe içinden çıkılmaz hale geldi. Summly veya Google Now gibi yazılımlar, kullanıcıya, oradan oraya koşturmadan aradığı içeriğe tek noktadan erişimi sağlamaya başladı. Yenileri takip edecektir.

Gelecekte
İşaret diliyle kontrol
İnternette görsellik ön plana çıkınca kullanıcının fiziksel hareketiyle gezinmenin önemi de arttı. Gelecekte işaretler veya jestlerle gezinmeyi mümkün kılan site arayüzleri ortaya çıkacak. Sayfayı değiştirmek için bir göz kırpmak yetecek.


Sinema


Şimdi
Lüks sinema salonları
Ev ve mobil sinema sistemleri yaygınlaşınca müşteri kaybeden sinema salonları şimdilik çözümü lüks hizmette buldu. Bazı sinemalara bar konuldu, vale servisi başlatıldı, nadir olarak da yemek servis ediliyor. Bu eğilim yaygınlaşabilir.

Sıradaki
4D filmler
AVM’lerdeki küçük salonlarda 4D, 5D hatta 8D olduğu söylenen, hareketli koltuklu, su, rüzgâr ve koku efektli kısa filmler büyük ilgi çekiyor. Uzun metrajlı 4D aksiyonların ise eli kulağında.

Gelecekte
Sarmal sinema
Gelecekte sinemaların girişinde seyirciler üç boyutlu bir tarayıcıdan geçecek. Taramadan elde edilen görüntü seyircinin “avatarı” olarak gösterilecek filme dâhil edilecek. Yani seyirciler filmin oyuncuları olacak. Video oyunları teknolojisiyle bu mümkün.


Müzik

 

Şimdi
Katılımcı eserler
Müzisyenle dinleyici arasındaki mesafe giderek belirsizleşiyor. Twitter ve Facebook müzisyene erişimi kolaylaştırdı. Seyircilerin söylediği şarkılar konser albümlerinin en önemli parçası. Dinleyici yorumlarına uygun remix’lerin sayısında da artış var.

Sıradaki
Girişimci müzisyenler
İnternet yayıncılığı müzik piyasasına hâkim olduğundan, yapımcılar, albümleri satın almaya itecek tasarımlar ve hediyeler içeren yeni ürün paketleri hazırlamak zorunda kalıyor. Yakında sanatçılar birer girişimci olarak bu işleri üstlenecekler.

Gelecekte
Hacker müziği geliyor
Dijital müzik programları ve teknoloji tutkunlarının klasik müzik aletlerini dijital müzik kaynaklarıyla birleştirdiği “hacked instruments” ile yaptığı parçalar internette ilgi çekmeye başladı. Hacker müziği geleceğin popüler müzik dallarından biri olabilir.

Bilim
 

Şimdi
Mikrop dünyası
Yeni araştırmalar çevremizdeki mikropların yaşamımızdaki büyük önemini ortaya çıkardı. Sağlık kuruluşlarıyla ilaç ve tıbbı cihaz üreticileri, metabolizma içinde ve dışındaki mikropların dengesini sağlayıp tedavi getirecek çözümler arıyor.

Sıradaki
Biyonik cerrahi
Protez, biyonik organ ve biyolojik doku nakilleriyle plastik cerrahideki yenilikler engellilere umut aşılıyor. Üstelik doğaötesi güçlere sahip biyonik gözler ve eklemler, platin omurgalar, hassas deri, burun ve kulaklar, “süper insan”a giderek daha fazla yaklaştırıyor.

Gelecekte
El yapımı insanlar
Bilim insanları gelecekte aşırı nüfus ve küresel ısınmaya karşı önlem olarak “tasarım insan” geliştirilmesini öneriyor. Şimdikinden daha küçük olacak bu genetik olarak tasarlanmış insanların çevreye etkisi de daha az olacak.

Spor

Şimdi
Sporcu girişimciler
Eskiden aktif profesyonel sporcular nadiren reklama çıkar veya bir iş kurardı. Son dönemde, spor kariyerlerinin kısalmasının da etkisiyle aktif sporcuların kendi girişimlerini hayata geçirdiği görülüyor. Bunların sayısı artacak.

Sıradaki
Dijital stadyum
Stadyumlarda artık bir değil en az iki büyük ekran olacak. Biri standart bilgi verme görevini yerine getirirken diğerleri, multimedya özellikleriyle eğlendirirken para da kazandıracak. Dijital ekranlar stada gitmeyi de heyecan verici kılacak.

Gelecekte
Güvenlik teknolojileri
Transfer ücretleri astronomik rakamlara çıkınca, geleceğin spor yıldızları artık 10-11 yaş gruplarında aranır oldu. Ancak erken ölümler korkutuyor. Şimdi çözüm, sporcu güvenliğini artırıcı teknolojilerde aranıyor. Gelecekte sporcular Robocop’tan farklı görünmeyecek.


Teknoloji


Şimdi
Otomatik hayat
Ev otomasyonu sıradanlaştı. Yeni konut projelerinde “akıllı ev” teknolojisine sahip daire ve müstakil evler mutlaka yer buluyor. Sensörlerle donatılmış evlerin ısıtması, aydınlatması, soğutma cihazları ve eğlence sistemleri cep telefonundan kontrol edilebilir hale geldi.

Sıradaki
Kişisel kozmik oda
Kamera kıyafetlerin de bir parçası olunca tüketicinin “ünlülere layık” kişisel tarihçisi de olabilecek. Kameranın elde ettiği ses ve görüntüler, hafızanın yerini alacak. Bu görüntü ve seslerin depolanması ve işlenmesi yeni bir çözüm gerektiren konu olacak.

Gelecekte
Sosyal robotlar
Yapay zekâ ve yüz tanıma teknolojisine sahip robotlar insanlarla etkileşime girip onlar gibi davranabilecek. Bilgi biriktirebilecek bu robotlar sosyal ortamlarda gerekli yanıtları en uygun biçimde verebilecek. Buna en çok müşteri ilişkileri departmanları sevinecek.


Seyahat


Şimdi
2013: Bir uzay macerası

Bir aksilik olmazsa Virgin Galactic bu yılsonuna kadar uzaya ilk uzay turistlerini taşıyor. (Turistlerden biri Türk vatandaşı, otel sahibi Ahu Aysal.) Ayrıca bu yıl NASA Venüs’e, Çin ise Ay’a insansız araçlar gönderiyor.

Sıradaki
Oturan kâşifler
Ekonomik darboğaz seyahat keyfine limon sıktı. Artık koltuğa gömülüp Google Streetview gibi uygulamalarla seyahat isteğini köreltme vakti. Seyahat anı ve kayıtlarının paylaşıldığı platformlara da ilginin artacağını tahmin etmek zor değil.

Gelecekte
Kişisel vasıtalar
Tek kişilik otomobiller, insansız araçlar ve yolcu sayısı ayarlanabilir vasıtalar geleceğin trafiğine karışacaklar. Otomobiller kendi aralarında iletişim içinde olacak, birbirlerine tehlikeli şekilde yaklaştıklarında direksiyonu ele alacak ve kaza riskini asgariye indirecekler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geleceğin ulaşım araçları

Türkiye’nin ilk inovasyon okulu

Cristiano Ronaldo