Hibrit bilgisayar çağı


Dokunmatik ekranlarda iyi performans sunan Windows 8 işletim sistemi ile yeni bir taşınabilir dizüstü bilgisayar neslinin ortaya çıktı. “Hibrit ultrabook” adı verilen bu yeni nesil dizüstü bilgisayarları klavyeleri ayrılabiliyor, 180 veya 360 derece katlanabiliyor, dokunmatik ekranları ile hem tablet hem de dizüstü bilgisayar olarak kullanılabiliyor. Son dönemde hibrit dizüstü pazarına onlarca model sürüldü. Hepsinin farklı özellikleri var. Ortak özellikleri ise hepsinin çok şık, çok hızlı ve verimli olması.



Lenovo IdeaPad Yoga Pro
Lenovo’nun piyasaya geçtiğimiz günlerde sunduğu ultrabook, önceki modellere göre daha hafif, daha ince, daha şık ve çözünürlüğü daha yüksek. 13.3 inç LED HD dokunmatik ekrana sahip. Intel 5 işlemci, 8 GB RAM ve 256 GB SSD sabit diski olan Ideapad Yogo’nun tuş takımı oldukça hassas ve yumuşak. Tek sorunu, şarjının sadece 5 saatte tükenmesi. Ayrıca Lenovo ThinkPad Yoga’ların standart donanımı olan i dijitalleştirci kalem IdeaPad Yoga’da bulunmuyor. Ancak 1000 dolardan başlayan fiyatı bu sorunları affettirebilir.


Sony Vaio Fit Multi Flip
Sony’ni 2013 sonu ve bu yılın başında tüketiciye sunduğu hibrit dizüstü modellerinin temel farkı, ekranın sadece klavye etrafında değil kendi etrafında da 360 derece katlanabilir olması. Böylece bilgisayar, proje sunumları için ideal hale getirilmiş. 13, 14 ve 15 inç ekran seçenekleriyle piyasaya sürülen Vaio’ların hepsinde dijitalleştirici kalem var. İnce tasarımı göz dolduruyor. 800 dolardan başlayan fiyatları oldukça makul. Ama fanı biraz gürültülü çalışıyor, kenarları keskin ve hafif denge sorunu var. Yine de piyasadaki hibritlerin en iyileri arasında.


Asus Transformer Book TX300
Ekranı tamamen ayrılabilir modellerin en gelişmişlerinden biri. 13.3 inç ekranı klavye üzerindeki yuvaya takıp çıkarmak çok kolay. Ekranı ayırdıktan sonra 4 saatlik pil ömrü iş görecek nitelikte. Ekranın çözünürlüğü ve görüş açısı oldukça iyi. 4 hoparlörlü ince tasarımı ile oldukça zarif. Ancak ekran klavyeye takılıyken 5-10 dereceden fazla geriye gitmiyor. Dijitalleştirici kalem olmaması ve 2 kilograma yaklaşan ağırlığı da diğer dezavantajları. 1300 Euro’dan başlayan fiyatı da satın alma kararını geciktirebilir.


Dell XPS 12 Convertible ultrabook
Dell’in ekranın dönmesi için bulduğu çözüm hayli farklı ve yaratıcı: 12.5 inçlik ekran kendi çerçevesinde 360 derece dönüyor. Böylece ekranın dönmesinden kaynaklanan kırlma ve veya yerinde çıkma gibi riskler en aza indirilmiş oluyor. XPS 12’nin donanımı oldukça güçlü. Buna karşın önemli eksiklikleri var: HDMI portu ve dijitalleştirme kaleminin yok örneğin. Şarjı ise tam dolu haldeyken 7 saat aralıksız kullanma imkanı veriyor. Buna karşılık tasarımın zarif olduğunu söylemek güç. Metal aksamlar, bilgisayarı rakiplerine göre oldukça ağır kılmış.


Asus Taichi
Asus ‘un hibrit ultrabook çözümü de sıra dışı. Taichi’de bir değil iki ekran var. Ultrabook’un kapağının her iki tarafı da ekran olduğu için ekranı döndürmek veya katlamak gerekmiyor. Yandaki basit bir düğme ile ekranlar arasında geçiş yapılabiliyor, hatta iki ekran iki kişi tarafından farklı amaçlarla kullanılabiliyor. 13.3 ve 11.6 inç olarak piyasa çıkan Taichi’nim hassas bir dijitalleştirme kalemi ve kartlı kimlik doğrulama sistemi de var. Pil ömrü 5-7 saat. Taichi’ler 1100 dolarda başlayan fiyatlarla satılıyor.


Samsung ATIV Q
Samsung’un birkaç ay içinde piyasaya vereceği, magnezyum alaşımlı gövdeye sahip olan ATIV Q, 14 milimetre kalınlığı ile tanıtıldığı elektronik fuarlarında, küçük bir hayran kitlesi edindi. Samsung, ekranı döndürmek için cep telefonlarında alıştığımız ‘kayar kapak’ yöntemini tercih etmiş. 13 inçlik ekranın görüntü kalitesi oldukça yüksek. Cihazda dijitalleştirici kalem var. Sadece 2 kilo 850 gram ağırlığında olması bir başka avantajı. Ancak Samsung’un ATIV Q’nun üzerine rakip ürünlerin çok üzerinde bir fiyat etiketi koyacağı söyleniyor.


Microsoft Surface Pro 2 
Hibrit ultrabookların ortak işletim sistemini geliştiren Microsoft, donanımda da boş durmuyor. Microsoft Surface, ayrılabilen ekranı ve yumuşacık klavyesi ile piyasadaki hibritlerin en iyilerinden. Ayrıca yeni Surface daha hızlı. Pil ömrü de daha uzun. Klavye kapağına da ek özellikler, açı ayar ayakları da eklendi. Ancak Surface Pro, bir önceki versiyonu gibi oldukça kalın ve ağır. Bu da rakiplerine göre büyük dezavantaj yaratıyor. 900 dolardan başlayan fiyatı fana değil ama klavyen ayrı satıldığını unutmayın.


HP EliteBook Revolve 810 
HP’nin rekabeti yüksek ultrabook pazarına sunduğu çözüm 180 derce dönüp klavye üzerine katlanabilen ve böylece tablete dönüşen EliteBook Revolve oldu. 11.6 inlik ekran kapandığında alttaki klavyenin varlığına rağmen sıradan bir tablet ağılığında kalması ve performansında hiçbir bozulma olmaması HP EliteBook’un en büyük avantalı. 8 saatlin bataryası da EliteBook’un artı hanesinde. Ama ince gövdede VGA ve HDMI portlarının bulunmadığını unutmayın. Ayrıca 1400 dolardan başlayan fiyatı da oldukça düşündürtüyor.


Acer Aspire P3
Piyasadaki en ucuz hibrit ultrabook’larından biri. 750 dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. Ekranı parlaklığı, canlı renkleri ve dokunmatik kullanımında hızı ve hassasiyeti ile beğeni kazandı. Ekranı 180 derece yatabildiği gibi, ekranı haznesinden çıkarıp tablet gibi kullanmak da mümkün. Ancak bu tasarım bilgisayarın görüntüsünü zayıflatıyor, tasarım hatası havası veriyor. Tek USP portunun olması ve touchpad’inin bulunmaması diğer olumsuzluklar. Yine fiyat-kalite performansı yerinde.


Lenovo ThinkPad Helix

Lenovo’nun ekranı ayrılıp tablet olabilen modeli. Tasarımdaki incelik, klavyesinin konforu bilgisayarın en çok övülen özellikleri. Ekran klavyeye takılıyken de 180 derece yatabiliyor. Pil ömrü rakiplerinden geri kalmıyor. Dijitalleştirme kalemi dokunmatik ekranda iy sonuç veriyor. Touchpad’i de Windows 8 ile son derece uyumlu. Bu karşılık Helix çok pahalı. Cihazın üzerinde SD kar yuvasının olmadığı, işlemcinin ise üçüncü nesilde kaldığı düşünülürse 1700 dolardan başlayan fiyatlar oldukça yüksek. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geleceğin ulaşım araçları

Türkiye’nin ilk inovasyon okulu

Cristiano Ronaldo