Görünmez adamın internet rehberi

Kişisel imajını güçlendirmek isteyenler için internet mükemmel fırsatlar sunuyor. Ama bu imajın kontrolü elinizden kaçtıysa? Mahremiyetiniz sürekli ihlal ediliyorsa? Sanal alemde yeni bir başlangıç yapmak isteyenler veya bir ‘online görünmez adam’ olmak isteyen için bir yapılacaklar listesi hazırladık. Şimdiden söyleyelim işiniz kolay değil…


1-Emin misiniz? 

İnternetteki bütün varlığınızı silmeden önce bunu isteyip istemediğinizi iyice düşünün. Çünkü yapacaklarınızın büyük kısmı geri dönülemez olacak. Bu işlemleri yaptığınızda çok değerli bilgileri kaybedebilir, markanız haline gelmiş hesap adlarını ilelebet yitirmiş olabilirsiniz. Bir bütün bu işlemleri karmaşık, vakit alan ve kimi zaman ilgililerle tatsız deneyimlere neden olabilecek yıpratıcı bir süreç olduğunu bilmelisiniz.


2- Hesapları silin

Muhtemelen hatırladığınızdan daha fazla siteye kaydınız vardır. En yaygın ve en sık kullanılanlardan başlayın. Facebook, Twitter, YouTube ve diğer sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarınızdan başlayın, sonra kaydolduğunuz açık artırma ve online satış sitelerine geçin. Bu sitelerle bağlantılı Tweetdeck gibi uygulamalardaki hesaplarınızı da yok etmeyi unutmayın. Sitelerden ayrılmadan önce yüklediğiniz fotoğrafları da silin.


3- Yapışkan sitelerden kurtulun
Bazı siteler hesabınızı tamamen silmeyi reddeder. Sizi hesabınızı pasif konuma almaya veya değişiklik yapmadan terk etmeye zorlar. Bu durumda önce site yöneticilerine ulaşmaya çalışın. Sonuç alamazsanız, hesap ayarlarınıza girin ve bilgilerinizi tanınmaz hale getirin. Bunun için bir web tabanlı e-mali servisinden sizi hiç anımsatmayacak kullanıcı adlı yeni bir hesap alın ve değişiklikleri bu postadan teyit edin. 


4- Bloglara veda edin  
Kişisel sitelerinizi ve blog hesaplarını kapatın. Böylece tüm yazılarınız ve yorumlarınız yok olur. Ancak Facebook, Blogger ve Wordpress’e yolladıklarınızın hâlâ Internet Archive sitesinin dizinlerinde yer alabiliyor olabileceğini unutmayın. Bu site, içerik kaldırma taleplerini tek tek ele alıyor. Bazı siteler üyelikle beraber size blog açmış olabilir, bu hesapları da silmeyi unutmayın. 


6-Motorları durdurun
Arama motorlarına isminizi tırnak içine yazıp arama yapın. İsminiz çeşitli şekilde, hatta hatalı yazılmış olabileceğini de aklınızdan çıkarmayın. İsminizin çıktığı sitelerin sahipleriyle temasa geçip kaldırtmayı deneyin. Arama motorları kimlik doğrulaması için sizden bir takım evrak isteyecektir. Forum siteleri ve medya kuruluşları isminizin geçtiği yorumları silebilir ama haberleri silmeyeceklerdir. 

7- Mektupları yırtıp atın
Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra bütün e-mail hesaplarınızı kapatın. Birden fazla online e-mail servisinde hesabınız olabilir. Onları da kapatmayı unutmayın. E-mail gruplarından ayrılın. Medya kuruluşları ve ticari şirketlerin e-mail gruplarına kaydolmuş olabilirsiniz. Tek tek hepsinden ayrılın. Gelen postaların altında mutlaka “bu gruptan ayrıl” sekmesi vardır. Bu seçenek yoksa site yönetimleri ile bağlantıya geçin. 

8- Daha da görünmek istiyorsanız bilgisayarınızı temizleyin. 
Internet tarayıcınızın geçmişini, çerezlerini vb. silin. Hatta internet tarayıcınızı tamamen kaldırabilirsiniz. “Teknoloji benden uzak dursun” diyorsanız belki de en iyisi bilgisayarınızı da ortadan kaldırmaktır.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geleceğin ulaşım araçları

Türkiye’nin ilk inovasyon okulu

Cristiano Ronaldo