Görünmez adamın yalnızlığı bitiyor

Hobbit Frodo veya Herry Potter’ın süper güçlerine sahip olmaya az kaldı. Birkaç yıl içinde insanları, askerler, tankları ve hatta binaları görünmez kılmak mümkün olabilir. Tabi ordular buna izin verirse...


Bu devirde süper kahraman olmak çok zor. Gerçekten ışık hızında uçmak, örümcek ağı atmak, zamanda ileri geri sarmak gibi doğaüstü yetenekleriniz yoksa yapacağınız her türlü ‘numara’ 21’inci yüzyılın genç nesline banal görünebilir. Çünkü modern bilim ve teknoloji geçmişte ‘fantastik’ görünen ne varsa sıradan, köşe başındaki dükkândan alınır kılmak için yemin etmiş sanki. Misal Slovakyalı mühendis Stefan Klein, geçen ay sorunsuz çalışan bir uçan otomobili tanıttı, zaten çoktandır yetenekleri sorgulanan Superman memleketi Kripton gezegenine dönme kararı aldı, bavul topluyor. Fenerden ani elektrik şoku veren ‘taser’ silahına ve mikroskoba kadar bin bir türlü işleve bürünebilen akıllı telefonlar çıktığından beri James Bond sıradan bir devlet memuru. Buna karşılık durumu lehine çevirenler de var. Üç boyutlu yazıcılar ve insansı robotlar, içi insan dışı makine ‘Iron Man’i daha ‘akla yatkın’ bir kahraman hakline geldiğinden olsa gerek, filmleri gişe rekorları kırıyor.
 
Görünmezlik pelerini fantastik edebiyatın en çok başvurduğu ögelerden biri. 
Bilim insanlarının şimdiki hedefi fantastik edebiyatın bir klasiğini yok etmek: Görünmezlik pelerini. Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının tanrısı Hades’i faniler arası görünmez kılan şapka, J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi serisinde Orta Dünya halklarını peşinden koşturduğu hayalet hale getiren yüzük ya da Frodo’yu vahşi Orklar’dan kurtaran Elf pelerini 5-10 yıla kadar belki de ‘kredi kartına taksitle’ alınabilir olacak. Çünkü Harry Potter’dan Star Trek’e pek çok popüler kültür kahramanının en büyük silahı görünmezlik pelerini’ 2006’dan beri bir bilimsel gerçeklik oldu. O tarihte Duke Üniversitesi’nde yaptığı deneylerde iki boyutlu bakır bir nesneyi mikrodalga ışınlarına karşı görünmez kılmayı başaran fizikçi Dr.David R. Smith, 2020’ye kadar kişi ve nesneleri üç boyutlu olarak her açıdan görünmez kılacak kıyafetlerin geliştirileceğine inandığını söylemişti. Dr. Smith, 5-6 yıl yanılmış olabilir. Çünkü iki ay önce ABD Texas ve Kanada’nın Toronto üniversiteleri, hemen hemen aynı günlerde, “nesneleri her açıdan görünmez kılan” bir pelerin geliştirmeye çok yakın olduklarını duyurdular.
 
Dr. Andrea Alú
Austin’deki Texas Üniversitesi’nden Dr. Andrea Alú’nun geliştirdiği görünmezlik pelerinin çalışma prensibi, bilim kurgunun babalarından İngiliz yazar H.G. Wells'in “Görünmez Adam” romanında sadece hayal gücüyle geliştirdiği prensibe oldukça yakın. Wells, 1897’de yayınlanan romanında, kahramanı Dr. Griffin’i, “Üzerine gelen ışığı yansıtmadan vücudunda soğurtarak” görünmez kılıyordu. Dr. Alú’nun ‘pelerini’ ise üzerine gelen ışığı eğip büküyor ve yansıtmadan geçip gitmesini sağlıyor. Böylece kişi veya nesne ‘transparan’ hale geliyor. Şeffaflığı sağlayan ise Alú’nun nano teknolojilerden yararlanarak geliştirdiği özel kumaş sağlıyor. Sentetik kumaştaki milyonlarca nano cam parçacık, ışığın nesne ve kişi üzerinden “gözün fark edemeyeceği bükülmelerle” geçmesine neden oluyor. Daha doğrusu Roma doğumlu Alú öyle olacağını umuyor çünkü söz konusu nano kumaş henüz mükemmel seviyeye ulaşmadı.
 
George Eleftheriades ve Michael Selvanayagam
Toronto Üniversitesinden Dr. George Eleftheriades ve onun lisans öğrencisi Michael Selvanayagam’ın geliştirdiği ‘pelerin ‘ kendisine gelen ışığı döner antenleri sayesinde yansıtmadan çevresinden geçirebiliyor. Böylece nesneye bakanlar onu değil arkasını görüyor. Eleftheriades ve yetenekli öğrencisinin tanıttıkları sadece 2 bin dolara mal olan icatları görünüş olarak etkileyici değil: Bir bilardo masası büyüklüğündeki metal masa üstüne konulmuş bir silindir ve bu silindirin yapıştırılmış anten görevini gören basit kablolar… Ancak Yunan asıllı bilim insanı ile onun Güney Asyalı öğrencisi antenlerin nano teknoloji sayesinde mikroskobik boyuta indirilebileceğine ve hatta antenlerin ilmek ilmek örüldüğü kumaşların dokunarak pelerin haline getirebileceğine inanıyor.

Peki, görünmezlik pelerini ne işe yarayacak? Elbette ordular, bu teknolojiyi askerlerini, tank ve uçaklarını görünmez kılmak için kullanmaya can atacaktır. Nitekim Duke Üniversitesi’nden Dr. Smith görünmezlik üzerine çalışmaya Amerikan ordusunun siparişi üzerine başlamıştı. Basit görünen mikro dalgaya görünmeyen bakır nesne buluşu, Amerikan savaş uçaklarını görünmez mikrodalga kullanan radarlarda hayalet haline getirdi. Dr. Alú da ilk kapısını çalacak olanların bol yıldızlı generaller olacağını biliyor. Ama ona göre bu teknolojinin barışçıl amaçlar için kullanılması mümkün: “Bu teknoloji ile binaları da görünmez kılabiliriz, böylece örneğin wi-fi dalgalarının her yere rahatça ulaşımını sağlayabiliriz.” Dr. Alú’nun araştırmasının destekçileri arasında büyük bir internet hizmet sağlayıcısı da bulunuyor. Dr. George Eleftheriades ise icatlarının tıpta geniş kullanım alanı bulacağını düşünüyor: “Görünmez kılınacak organlar veya kemikler sayesinde hastalıkların tespiti ve teşhisi daha kolay olabilir.”



Görünmezlik pelerini, sadece fantastik âlemde değil gerçek dünyada pek çok değişime kapı aralayabilir. Ama Dr. Alú’nun da kabul ettiği gibi henüz araştırmalar yolun başında. Daha “görünmezken çevreyi görmek mümkün mü” sorusuna yanıt verilemiyor örneğin. London Imperal College fizikçilerinden Dr. Chris Phillips’e göre “Görünmezlik pelerini kişiyi örtüp ışı yansıtmadan görünmez kılıyorsa, örtülü haldeyken kişinin çevresini görmemesi gerekir. Eğer öyleyse örtünün altından istendiğinde çıkmanın yolunu bilmek lazım.” Boş bir uyarı değil bu: Görünmez Adam Dr.Griffin, yeniden görünür olmanın yolunu bulamadığından ötürü ilelebet görünmez kalmıştı.     

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geleceğin ulaşım araçları

Türkiye’nin ilk inovasyon okulu

Cristiano Ronaldo